Z-fotokurs     -     Informasjons og påmeldingsside for Z-fotokurs

Sunday, June 26, 2011

Bedre bilder 1. Hvis bildene dine ikke er gode nok, er du ikke er nær nok.

(Kunnskapspost, mest for nybegynnere)

Den kjente krigsfotografen Robert Capa skal en gang ha sagt "If your pictures aren’t good enough, you’re not close enough".Vi har alle sett bilder av f.eks et nydelig barnebarn, hvor barnet knapt er gjenkjennelig fordi det er så lite i bildeflata. Dette er noe de fleste som fotograferer er obs på. Derfor skal de ha kamera med mye zoom, sånn at de kommer nær nok.

Jada. Fint og flott med zoom. Men å bruke beina er faktisk som regel en mye bedre måte å komme nærmere på. Når vi zoomer inn med kamera, da nærmer vi oss ikke motivet, vi bare "fortetter" det ved at vi klipper ut en mindre bit av det. Resultatet blir gjerne at bakgrunn og motiv nærmest smelter sammen. Det ønsker vi som regel ikke, vi ønsker tvert i mot å framheve motivet.

Å framheve motivet, det kan vi gjøre bla ved hjelp av en teknikk som går på å begrense dybdeskarphet. Det er fint og flott det og, men det finnes ofte et enklere og bedre alternativ. Nemlig å bruke beina og bevege seg nærmere motivet. Gjør vi det, da framhever vi motivet ved å endre perspektivet. Motivet står mer fram i bildet, fordi det blir større i forhold til bakgrunnen. 

________________________________________________________________________

Noen lesere ville kanskje hatt "pedagogiske" eksempelbilder her. Men det får dere ikke.
De får dere lage selv, eller tenke dere til (det vil dere garantert lære mye mere av).

ETTERORD:

Det å gå nærmere motivet er noe mange av oss har lett for å vegre oss mot. Det er liksom så mye enklere og behageligere å zoome inn.Ved å gå nærmere motivet, da viser vi både omgivelsene og motivet at vi er interesert i det. Det kan være litt vanskelig og flaut for mange å vise slik interesse.
Jada. Jeg ser den. Dette er nok noe de fleste av oss kjenner på av og til. Men bildene blir definitivt ofte bedre ved å gå nærmere, derfor bør vi nok utfordre oss selv på det.

Selv så hadde jeg en periode hvor jeg ikke brukte zoomobjektiv i det hele tatt. Jeg brukte kun et 28mm fastobjektiv, som tvang meg til å gå nærmere. Dette er et eksperiment som anbefales, enten det, eller og pålegge seg selv å ikke zoome en periode. Jeg for min del kommer garantert til å gjennta det eksperimentet.

2 comments:

 1. Dette med nærhet til motivet kan i grunnen slå begge veier, og man kan fort miste det gode motivet fordi man skal nærmere. En person blir ofte mer unaturlig på et bilde der han vet han blir iakttatt enn på et bilde der han ikke er oppmerksom på at han blir fokusert på.

  ReplyDelete
 2. At folk engasjerer seg er hyggelig for en blogger, så takk for kommentar.

  Du har selvfølgelig rett Lill. Det å gå "for" nær kan gi problemer det også.

  Men hånda på hjertet. Ta en kikk på bildearkivet ditt. Hvor mange bilder finner du som er ødelagt fordi du har klussa til ved å gå for nær?. Om jeg kikker imitt arkiv, tipper jeg at jeg finner en håndfull som passer til den beskrivelsen.

  Samtidig så finner jeg flere hundre som har null verdi, fordi jeg ikke har giddet eller turt å gå nær nok.

  "Snikfotografering" har etter mitt syn sjelden noen særlig verdi ut over det voyeristiske. Grunnen er at de ikke representerer noe skapende. De blir i beste en flat gjenngivelse av et øyeblikk. Som regel blir det ikke det en gang. Men det er selvfølgelig mitt svært subjektive syn.

  Så jeg tror altså fult og fast at det er fornuftig å oppfordre folk til å g¨nær. Uten at det blir et dogme. For selv gamle Capa sin grunntese er til for å brytes.

  ReplyDelete