Z-fotokurs     -     Informasjons og påmeldingsside for Z-fotokurs

Wednesday, June 8, 2011

Lagring av bilder - Datasikkerhet

Minnekort er et av de sikreste lagringsmediet vi har. Det har og etterhvert blitt såpass rimelig at det kan være et reelt lagringsalternativ som ikke skal lagre så mange bildene. Men skal du lagre en del bilder, så blir det fort kostende en del.

Det er en ting, en annen er at selv om mediet i seg selv er ganske trygt, så gir det liten sikkerhet mot datatap pga brann, mista kort osv.

For å sikre seg mot slike problemer er det en ting som duger, nemlig å sørge for å ha oppdatert backup (eller sikkerhetskopi som det egentlig heter).

Det å ha sikkerhetskopi betyr enkelt og greit, at du har et ekstra kopi i bakhånd, av alle viktige bilder.

Noen brenner backup-CD eller DVD av bildene sine. Det er en rimelig form for backup, men det blir gjerne litt tungvindt om det er snakk om mange bilder. CD egner seg heller ikke til trygg langtidslagring, siden mediet i seg selv raskt taper seg, så en CD-backup bør fornyes minst hvert tredje år.

Så det  beste backupmediet for vanlige folk i dag, er trolig en ekstern harddisk. De fås fra ca trehundre kroner og oppover. En disk på 1TB (en datamengde vi bare kunne drømme om for få år siden) koster i dag under tusen kroner. Mange eksterne disker får strøm via USB kontakta i PC-en de kobles til. Det er praktisk, derfor er en generell anbefaling å satse på den største disken du finner som har denne muligheta. Videre finnes det eksterne disker som støtter den nye standarden USB-3, de er noe dyrere enn USB-2 disker, men de er en god del raskere. Har du PC som støtter USB-3 anbefaler vi derfor det. Men å kjøpe en USB-3 disk med tanke på framtida, er trolig penger bortkasta.

Ok. Det var hva du trenger.  Neste spørsmål er hva du gjør. Svaret på det avhenger kanskje mye av hvordan du organiserer bildearkivet ditt. Dette kommer vi kanskje tilbake til i en seinere post.

No comments:

Post a Comment