Z-fotokurs     -     Informasjons og påmeldingsside for Z-fotokurs

Monday, May 30, 2011

Vedlikehold av utstyr 2 - Beskyttelse og bæreutstyr

(Kunnskapspost, både for nybegynnere og avanserte)

Fotoutstyr er følsom elektronikk og optikk som bør passes godt på. Vi har vært innom behov for beskyttelse av frontlinsa på objektivet, det krever ekstra beskyttelse.Men resten av godsakene bør og passes på. En god kameraveske eller sekk er absolutt ikke å forakte.

Det første du bør innse i din jakt på den perfekte beskyttelse, er at den finnes ikke. Rett og slett fordi behovet varierer fra situasjon til situasjon.

Kunsten er nok å analysere ditt personlige behov, her og nå. Og heller dekke framtidige behov i framtida.

La oss kikke på dem mest vanlige alternativene.
Denne gjennomgangne er ikke ment som en håndbok i hvordan finne den perfekte bæredings. Den dingsen finnes som sagt ikke. Så derfor er denne posten ment mer som et ufullstendig jungelkart.

En kameraveske eller sekk har en todelt oppgave, først skal det beskytte utstyret mot ytre påvirkninger, videre skal det lette bæring av utstyret. Det er ikke dumt å satse på noe som tåler en regnskvett.


Det kanskje mest opplagte alternativet et snutebagen, eller toploader som den gjerne kalles på engelsk. Det er en liten skulderbag med plass til selve kameraet, ett objektiv og kanskje bittelitt smågreier, som ekstra lader og batteri. Uansett om utstyrsparken din er stor eller liten, vil du ha nytte av en god snutebag. Det er ikke alltid du har bruk for mer enn kamera og ett objektiv. Sats på en snutebag med rentrekk, og finn gjerne en du også kan feste i beltet. Det siste er veldig praktisk når du går i tur og mark.
Trenger du plass til litt mer utstyr, så er en såkalt sling-pack et alternativ som kan være verdt å vurdere. Men ikke la deg forlede til å tro at en sling-pack erstatter en skikkelig fotosekk. Det gjør de ikke. Laster du for mye en en slik sak, så blir de ubehagelige å bære. Selv har jeg den nest største bagen i Velocity serien, Fin som en utvida snutebag, med plass til en større zoom og ekstra blits o.l. pluss til matpakke etc, men ikke noe å bære virkelig tungt i.

Mange er og glade i større skulderbagger. Personlig har jeg liten sans for de. Å bære høg vekt på en skulder, er å be om ryggtrøbbel, mener nå jeg.

Skal du bære mye fotoutstyr, eller annet turutstyr, da er det sekk som gjelder. Sekk med et godt bæresystem. Sekker finner du i ulike størrelser og utforminger. Hva som passer best til deg er ikke lett for andre å si. Det finnes eine fotosekker, og det finnes sekker med plass til både fotoutstyr og turutstyr.

Det siste altså kombisekker kan være uttrolig praktisk, siden du kan samle alt du trenger i en bæredings. Når du først tenker i de baner, da kan det og være lurt å tenke på bæremuligheter for stativ. I det hele tatt, så er festemuligheter for annet stash viktig når du jakter på en god sekk.

Det finnes og kombisekker med eget rom for lap-top. Selv har jeg en slik sekk, en Lowepro Fastpack. Denne har samme fordel som en sling-pack lignende sekk iom. lett adgang til kamera. Dette virka som den perfekte gatesekk, med ganske komfortablet bæresystem, kombinert med det sling-pack lignende konseptet for adgang til kameraet. Problemet er bare at den mangler mulighet for å feste stativ. 

Jeg har og en Lowepro Rower. Den mangler lap-top rom, men har til gjengjeld bedre bæresystem, og bra stativfeste.
 
Men dette er heller ikke den perfekte fotosekk. Den finnes som sagt ikke. Derfor har jeg fler, som utfører hver sine oppgaver. Og jeg kommer sikkert til å gå til anskaffelse av fler etterhvert. En stor rein fotosekk står f.eks på ønskelista. 

Det eneste konkrete rådet jeg har å dele, er å styre unna de aller billigste alternativene. Du får som regel det du betaler, og en sekk/bag som går i stykker etter kort tids bruk er penger rett ut av vinduet. 

Bruk gjerne kommentarfeltet under til å dele dine bæreutstyrserfaringer.

No comments:

Post a Comment