Z-fotokurs     -     Informasjons og påmeldingsside for Z-fotokurs

Sunday, May 8, 2011

Bevegelsesuskarphet (hvordan holde kamera stødig for skarpe bilder).

(Kunnskapspost, mest for nybegynnere)

De fleste av oss skuffes av og til av at bildene våre blir uskarpe.

Første bud for å få skarpe bilder er at fokus sitter der det skal. Men i en del situasjoner er ikke det nok.
Mange gode bilder ødelegges fordi vi ikke holder kamera stødig nok. Det gir bevegelsesusarphet, noe som er lett å unngå, bare vi legger litt omtanke i hvordan vi holder kamera. Hvordan vi holder så stødig som mulig, er tema for denne posten ...


Er du fortrolig med skytevåpen, da veit du hva som skal til:
God ballanse, et godt grep, mykt avtrekk, og kontroll over pust og hjerterytme.

Første bud for god ballanse er å stå eller og sitte riktig. Står du bør du stå med beina godt planta i bakken og litt fra hverandre. 

Godt grep betyr gjerne å hold i hvert fall en arm inntil kroppen. Det vil si å legge kamera i venstre hånd med håndflata opp under kamerakroppen. Ikke rundt objektivet. Der lar du kamerakroppen hvile som i ei vugge, med albuen inn mot kroppen. Høyre hånd bruker du kun til støtte, og til avtrekket. I tillegg bør du legge okkularet (søkeren) mot øyebrynet for å sikre deg et ekstra støttepunkt.

(Bildet til venstre illustrer "riktig" grep, sett fra fotografen sitt ståsted, mens bildet på toppen viser at du lett når fokus og zoomring selv om du holder under.)

Mykt avtrykk er vel ganske logisk. Rykker du til, så gir bevegelsene uskarpe bilder.Prøv å la avtrekkerfingereren "rulle" over utløseren.

Pust og hjerterytme, og muskelspenninger bidrar også ofte til uskarpe bilder. Noen holder pusten i et forsøk på å holde stødig. Det kan fungere, men gjør lett at du blir sjelven fordi du går tom for luft. Så det anbefales vanligvis å puste jevnt og relativt dypt.

Kaffedrikking kan faktisk og ha innvirkning på uskarpe bilder. De fleste har vel opplevd kaffeskjelven, men også mindre doser har innvirkning.

For å summere opp, så dreier god holdteknikk seg om å holde godt, uten at det oppstår muskelspenninger i kroppen som gir sjelving.

Riktig grep er ikke alltid like viktig, men vi anbefaler allikevel å legge seg til gode holdevaner, uavhengig av om situasjonen kreve det eller ikke.

2 comments:

  1. Kan ikke du/dere ta noen forklarende bilder og legge ved? Forøvrig en bra post!

    ReplyDelete
  2. Planen var egentlig å poste med illustrasjonsbilder, men hadde ikke ekstra kamera for hånda. Nå er det på plass.

    ReplyDelete