Z-fotokurs     -     Informasjons og påmeldingsside for Z-fotokurs

Tuesday, May 17, 2011

Lys 1 - Nøkkelen til gode bilder

(Kunnskapspost, mest for nybegynnere)

Overskrifta er selvfølgelig bare tull. Nøkkelen til et godt bilde er et godt motiv, noe som er interesant. Så kommer det tekniske i andre rekke.

Men la oss late som om gode bilder handler om god teknikk, og se litt på hva godt lys egentlig er.

Uerfarne fotografer tror gjerne at godt lys handler om masse lys og solskinn. Det er omtrent like feil som overskrifta. Min gamle fotogale onkel hadde en regel om aldri å fotografere mellom klokka 10 og 14 når det var sol. Jeg vil langt på vei gi han rett. Hvorfor?

Jo, fordi når sola står høyt på himmelen gir den harde skygger og sterke reflekser. Ta en kikk på din egen skygge en solrik dag. Kantere på den er markerte. Ta et bilde av den samme skyggen. Gjerne på en plen etter et regnvær. Legg merke på hvordan detaljene blir borte i skyggen, og at refleksene fra regndråpene kanskje dominerer bildet. Sterkt solskinn kaller vi hardt lys.

Totalt fravær av skygger, som vi finner i skikkelig gråvær, det er heller ikke ideelt fotolys. Prøv i finn skyggen din i gråvær. Den er borte. Og litt skygge vil vi gjerne ha. Skygger bidrar til å gi liv og dybde i et bilde. Skygge er og det som får fram strukturen i ei overflate. Skikkelig gråvær kaller vi gjerne flatt lys.

Det vi kaller godt lys er gjerne det vi finner en  lett overskya dag. Skyggene er tilstede, men de er ikke så harde at de representerer et problem. Dette er det vi kaller mykt godt lys.

Fotolys er et stort tema. Som vi trolig kommer tilbake til i seinere poster. Så følg med.

1 comment:

  1. Bruk gjerne kommentarfeltet til å komme med innspill.

    ReplyDelete